Häjkån Bäjkån gör comeback på Ekenäsfestivalen 13 juli!

Förbi | 2024-06-27

Ett av Mörebygdens mest riksbekanta fenomen gör show nummer 1001 och Mortorps egen Tomas ”Häjkån Bäjkån” Forssell levererar lördag eftermiddag en av landets mest älskade barnshower – och mer.

När vi hälsar på Tomas i den skola i Mortorp som varit hem för honom och hustru Agneta i 36 år hänger ”Häjkån”-kostymeringen och instrumenten redo för den första showen sedan 2020. Den gången var det på Krusenstiernska i Kalmar och pandemin begränsade till 50 entusiastiska åskådare. Barometern skrev: ”En härligt barnslig stund med roliga låtar, svängiga låtar, soliga låtar och lite allvarliga.”

Tomas Forsell rättar till Häjkån-kostymen

Medan Tomas visar oss hönshuset där den första Häjkån-plattan spelades in berättar han att vi 13 juli kommer att få uppleva hitlåtarna från förr, men möjligen antyder han också att det kan bli nyheter, vi får vänta och se helt enkelt. Han säger: ”När man väl trycker på en knapp kommer det idéer till en, både låtar och snack.”

Hönshuset där första Häjkån-plattan spelades in

För er som inte följt Häjkån Bäjkån, en snabbsummering: det började som en gatushow med Tomas och vänner på 80-talet, därefter blev det ett TV-program, följt av radioprogram som inte blev bara många – till sist mer än 700! – utan även breddade publiken påtagligt.

”Jag hörde om vuxna som stannade bilen för att lyssna i bilradion, som inte ville missa det” skrattar Tomas.

1989 spelades den första skivan in, det har blivit totalt fem inspelningar. 1991 vann Häjkån Bäjkån en Grammis, det har också blivit fler nomineringar, även en DVD, och som sagt 1000 spelningar från 1991 och framåt. Många av dessa i trakterna: ihop med länsmusiken, spelande hos Bokbussen som då bytte namn till Kulturbussen, inför 800 5-åringar i Kalmarsalen (”vår bästa spelning”), som gäst hos flyktingförläggningar, på hönsbytardag i Rockneby – lite överallt har man fått se Tomas med olika konstellationer.

Tomas vägg med Zappamöten och Häjkån Bäjkån-Grammis

På senare år har Tomas åter varit aktiv med bandet där han först blev bekant för rockpubliken, Göteborgsgruppen Nynningen. Hoppar vi till just Ekenäs har Tomas ett mycket gott förhållande. ”Ett fantastiskt ställe. Det har varit vår badplats i alla år, vi har promenerat mot Värnanäs, och Hantverksbageriet blev snabbt en favorit.”

Förhoppningsvis hjälps vi alla åt så att Ekenäs även blir ett av hans bästa scenminnen.

Lars Nylin för Ekenäs musikförening

HTML is also allowed.